Maalämpöpumpun lämpökaivon poraus – ei niin vaikeaa kuin voisi kuvitella
Kallioon porattava maalämpöpumpun lämpökaivo voi olla jopa yli 200 metriä syvä. Pikaisesti ajateltuna saattaa tuntua siltä, että näin syvän lämpökaivon poraaminen on kuukausien urakka. Nykyaikaisella kalustolla ja osaavien tekijöiden toimesta työhön kuluu yleensä kuitenkin vain 1–1,5 päivää. Homma käy suorastaan uskomattoman nopeasti!
Maalämpöpumppu saa lämmitysenergiansa maaperästä tai järvestä. Näistä yleisempi vaihtoehto on kuitenkin maaperä. Lämpö otetaan talteen maahan asennettavalla lämmönkeruuputkistolla ja maalämpöpumpulla, joka jakaa lämmön rakennukseen vesikiertoisen patterijärjestelmän tai lattialämmityksen avulla.
Maaperästä lämpöä keräävä putkisto voidaan kaivaa noin metrin syvyyteen muodostamaan niin kutsutun maapiirin tai sitten lämpöä voidaan ottaa talteen kallioon poratusta syvästä porakaivosta. Kenttämuotoinen maapiiri vaatii paljon tilaa ja tästä syystä suositumpaa on porata lämmönkeruuputkistoa varten kaivo, josta käytetään usein nimitystä lämpökaivo tai energiakaivo.
Kallion poraaminen aiheuttaa toki myös huomattavan määrän kivipölyä. Pölystä ei myöskään kannata huolestua, sillä porauskaluston mukana kulkee usein pölynsidontakontti. Porauksesta syntyvä kiviaines johdetaan pölynsidontakonttiin ja viedään sen avulla pois tontilta.
Lämpökaivon poraus onnistuu hyvin monenlaisilla tonteilla ja asuinalueilla. Porauskaluston huolellisella sijoittelulla ja teloilla varustetun porauslaitteen ansiosta porauksesta jää hyvin vähän jälkiä valmiiseenkaan puutarhaan. Tilanteen mukaan poran alla voidaan käyttää myös suojalevyjä nurmikkovaurioiden minimoimiseksi. Toki myös rakennusta voidaan lisäsuojata kaikelta mahdolliselta porauksessa aiheutuvalta lialta, jos tontilla oleva porauspaikka sitä vaatii.
Oli kohteesi millainen vain, ole rohkeasti yhteydessä jälleenmyyjäämme ja katsomme yhdessä sinulle sopivimman maalämpöratkaisun! Tutustu maalämpöpumppu valikoimaamme.